9 martie – ziua celor 40 mucenici

Cei 40 de mucenici au fost torturaţi şi omorâţi de către împăratul roman Licinius. Aceştia au fost aruncaţi în închisoare, bătuţi timp de 8 zile şi condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevestiei. Se spune că în acea noapte s-au întâmplat multe minuni. Apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi stralucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Văzând toate aceste minuni, împăratul a poruncit să fie scoşi din lac şi lăsaţi să moară pe câmp, zdrobindu-le oasele de la picioare.

 

Astfel, ziua de 9 martie a rămas ziua când se prăzmuiesc cei 40 de Mucenici care s-au sacrificat pentru Iisus.

 

În această zi, în vremuri vechi în toate comunităţile rurale erau mai multe obiceiuri, printre care şi acela de a se scoate plugul la arat. Toate plugurile din sat se adunau pe islazul sătesc unde, în faţa mulţimii adunate, era chemat preotul care făcea o slujbă de sfinţire a apei şi de stropire a fiecărui plug în parte. După acest ritual, plugarii mergeau pe câmpul ce trebuia arat si trăgeau doar o brazdă simbolică, dupa care se ospătau pe brazdă şi hrăneau animalele de la car.

 

Bătrânii cred şi azi că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşte iar dacă tună, vara va fi plină de bucurie şi prielnică tuturor culturilor.

 

Dacă ingheaţă în noaptea dinaintea acestei zile, toamna va fi lungă.

 

În această zi femeile coc sau fierb 40 de figurine din aluat, numite ‘sfinţişori’ sau "mucenici". Aceştia sunt făcuţi din aluat dospit si au forma cifrei opt, care reprezintă de fapt cele opt zile de tortură. După ce sunt scoşi din cuptor sau cand au terminat de fiert, mucenicii se ung cu miere şi se presară cu nucă după care sunt împărţiţi pentru sufletul morţilor.

 

Un alt obicei care se face în această zi este ca bărbaţii să bea 40 de pahare cu vin sau ţuică astfel vor fi tot anul sănătoşi şi vor avea putere de muncă. Vinul pe care barbaţii il bea se spune că este sângele vărsat de cei 40 de sfinţi mucenici. Dacă semănăm ceva în această zi va rodi de 40 de ori mai mult iar dacă această sărbătoare nu este respectată vom avea parte de 40 de zile de boli.

 

Se spune ca Sfinţii mucenici se mai numesc şi Moşi, deoarece urmează totdeauna la 9 zile după Babe. Dacă Babele sunt rele şi ne aduc ninsoare, ploaie şi răceală, moşii din contră, sunt buni.

Dă mai departe