Constanta: Cum sa incondeiem ouale cu ceara și penița

În Dobrogea ouălor vopsite cu ciorapul, o profesoară de religie învață copiii să picteze cu penița ouăle de Paște.

Profesoara Gabriela Hungeanu a deschis un atelier de încondeiat ouă, în care eleve talentate la pictură migălesc adevărate opere de artă în miniatură.


Atelierul este improvizat într-o anexă a unei săli de clasă de la Școala nr. 6 Nicolae Titulescu Constanța. De trei ani, aici se învață tehnica tradițională de încondeiere a ouălor.

În atelier te întâmpină un miros înțepător de ceară și vopsea. Pe mese, multe condeie de diferite forme, reșouri și diferite combinații de culori, modele, sunt așezate cu grijă. Diana Caracoti și Bianca Țiripan au doar 11 ani, însă o vechime de trei la atelierul de încondeiat ouă al Școlii nr. 6 Nicolae Titulescu Constanța. Johanna Cristina Popa este elevă în clasa a VIII-a la aceeași școală și face echipă cu micile artiste.

Sunt îndrumate de profesoara de religie Gabriela Hungeanu, unul dintre puținii dascăli care încearcă să le explice copiilor prin acțiuni practice frumusețea tradițiilor populare românești.

Pentru Dobrogea în care ouăle se vopsesc roșii și se decorează cu frunze sau petale de flori prinse în ciorap, este o raritate să vezi copii care, cu ușurință, dar mult talent, răbdare și pricepere, și-au însușit meșteșugul încondeierii cu ceară.


Oul golit de conținut poate rezista până la 30 de ani

„În primă fază, cu un ac se fac mici găuri la extremitățile oului. Apoi este golit de conținut și se suflă în el de nenumărate ori pentru ca membrana interioară să cadă și apoi să fie scoasă cu ușuriță. Se suflă din nou cu putere, de data aceasta cu ajutorul unui pai de mătură foarte subțire. Cu seringa se introduce apă; se spală pe interior și cu oțet pentru a elimina mirosul.

Astfel, după aceste etape, oul va rezista și până la 30 de ani în aceeași formă, iar coaja nu își pierde din calități“, a declarat profesoara Gabriela Hungeanu.

Johanna continuă povestea încondeierii: „Urmează etapa de căpăcire, în sensul că micile găuri de la extremități sunt acoperite cu ceară fără parafină“. În acest timp, se pune la încălzit altă ceară în care se amestecă și puțin cărbune pentru a-i da culoare. Efectul - desenul rămâne viu colorat timp îndelungat.


Chișița – instrumentul magic

Scrierea ouălor se face cu ajutorul unui condei care se obține dintr-un băț subțire, la capătul căruia se adaugă o pâlnie minusculă răsucită dintr-o foiță subțire de tablă de aluminiu. Popular se numește chișiță, în limbaj mai modern, condei. „Am reușit să achiziționăm de la Muzeul de Artă Populară chișnițe realizate chiar de meșteri populari“, spune profesoara Gabriela Hungeanu.


Vizualizări 2988
Nota 3.80 din 5 voturi
Dă mai departe

Comentarii - Adaugă comentariu