Bun găsit, dragi prieteni ai cântecului popular!
Sunt Nicolae Turcu, unul dintre interpreții din zona de munte a județului Cluj. Îndrăgesc de mic cântecul popular autentic și încă de atunci mi-am propus să-l slujesc cu demnitate. Primele mele reprezentații artistice se leagă, evident, de perioada copilăriei, când am participat la diferite activități cultural-artistice școlare. Destinul a hotărât ca pe la vârsta de 9 ani să părăsesc satul natal, Someșul Cald, dar am păstrat în suflet mireasma tradițiilor și a obiceiurilor locului. Dorința de a împărtăși tuturor frânturi din satul copilăriei mele și de a-mi perfecționa tehnica vocală m-a determinat să urmez cursurile Școlii Populare de Arte din Cluj, secția canto popular, pe care le-am absolvit în anul 1992. Încă din perioada studiilor am fost desemnat să reprezint Școala de Arte și județul la numeroase concursuri organizate în apropate toate colțurile țării. Răsplata muncii mele și a profesoarei de canto Jiman Maxim Cristina s-a concretizat în numeroase premii, dintre care amintesc:
Premiul special al juriului– Concursul Floarea de stâncă, Pitești, 1990 (premiul de debut).
Marele premiu și trofeul festivalului – Concursul Festivalul doinei, Huedin, 1990.
Premiul III – Concursul Național Mândre flori pe Someș cresc, Cluj-Napoca, 1991.
Premiul I – Concursul Național Flori de pe Mureș, Reghin, 1991.
Marele premiu și trofeul festivalului – Concursul Național Mureș pe marginea ta, Ocna-Mureș, 1992.
Statutul de laureat al acestui prestigios festival mi-a facilitat primele înregistrări la Radio Cluj, iar apoi la postul național de radiodifuziune.
Pentru a-mi crea un repertoriu propriu, am cutreierat zona Munților Apuseni și mi-am umplut traista cu cele mai frumose cântece, reprezentative pentru zonă. Toate au fost imprimate de-a lungul vremii pe cele 6 volume:
De pe valea Tarniței, 1995.
Mândră-i Țara Moților, 1996.
Slobozâ-ne, gazdă-n casă, 1997.
Ardă-vă, focu, dușmani, 1998.
Eu iubesc, mândra iubește, 1999.
Pălincuță, pălincuță, 2000.
În prezent, repertoriul cu care mă mândresc cuprinde 111 piese imprimate cu o tematică extrem de variată, specifică zonei.
Viața m-a obligat să rămân o perioadă destul de îndelungată departe de scenă, dar sufetul mi-a fost mereu acolo, ceea ce m-a și determinat la sfârșitul anului 2013 să revin cu forțe proaspete și cu dorința de a aduce la lumină cântece noi care vor fi incluse pe următorul CD ce va apărea în primăvara anului 2015, cu titlul Tarniță, apă vioară.
Dorind a împărtăși din experiența mea și tinerilor ce pășesc pe drumul anevoios al cântecului popular autentic, am înființat în luna mai a anului 2014 Grupul Izvoare, ai cărui membri sunt alături de subsemnatul și tinerii interpreți Flaviu Pop, Iulian Maxim și Vasile Borlea. Împreună am imprimat de curând un CD ce cuprinde 15 dintre cele mai frumoase colinde ale Munților Apuseni. În paralel, se află în lucru și un CD cu cântece de grup din repertoriul propriu.
Convins că într-o lume în care predomină kitsch-ul se mai găsesc oameni care să guste autenticul, m-am încăpățânat să rămân fidel acestui segment, chiar cu riscul de a fi catalogat demodat. Am crescut cu cântecul popular și cu el vreau să și mor!
Telefon:0756098969
Comentarii - Adaugă comentariu