Amalia Chiper

Amalia Chiper

Dragi prieteni, sunt Amalia Chiper și reprezint cu mândrie zona etnofolclorică a județului Cluj, mai exact spațiul de interferență a Câmpiei cu Munții Apuseni, respectiv Câmpia Turzii. Am îndrăgit de mică atât portul cât și cântecul popular și am început să cânt de la vârsta de 13 ani, sprijinită și încurajată fiind de familie. Chiar dacă uneori am mai cochetat și cu muzica ușoară, am ales să merg mai departe pe drumul atât de bogat al cântecului tradițional. Astfel, din dorința de a-mi perfecționa tehnica vocală și de a-mi aprofunda cunoștințele în domeniul muzical am urmat cursurile Școlii Populare de Artă Cluj-Napoca, secția canto popular, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Acest lucru m-a determinat să fiu tot mai exigentă cu mine și cu cântecele pe care am ales să le aduc în fața iubitorilor de folclor, întrucât consider că datoria noastră, a interpreților de muzică populară autentică, este de a căuta în lada de zestre a neamului și de a scoate la lumină ceea ce ne definește ca națiune.
    Activitatea mea artistică include numeroase colaborări și turnee cu ansambluri de renume din țară precum Ansamblul Potaissa al Casei de Cultură din Turda (în Polonia, Italia, Franţa, Ungaria) și Ansamblul Mărţişorul al Casei de Cultură a Studenţilor Cluj (în Franţa). Premiile obținute la diferite festivaluri folclorice mi-au adus confirmarea că ceea ce fac nu este în zadar. Aș aminti în acest sens locul I la festivalul  Toamna arieşană , locul I la festivalul  Mureş pe marginea ta , menţiune la festivalul  Alină-te dor, alină , premiul III la  festivalul Corabia de aur  și trofeul festivalului  Moştenitorii  (2003) la TVR1, în cadrul emisiunii  Tezaur folcloric  realizată de regretata Mărioara Murărescu.
     De profesie inginer și cadru didactic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca,  am  imprimat de-a lungul timpului câteva cântece, adunate pe un album care a fost lansat de curând cu titlul „Rabdă inimă și cântă”. Sunt creații originale, necontrafăcute, pe care le-am cules din zona mea și pe care doresc să le împărtășesc cu voi, dragi prieteni ai postului Radio Popular.
    În prezent, pe lângă meseria de dascăl, am îmbrățișat-o și pe cea de realizator și prezentator Tv al matinalului  Faină-i viața, dimineața!  la postul Someș TV din Cluj-Napoca, evident pentru a promova și din acestă postură cântecul și portul tradițional specific mai ales Văii Someșului. În paralel, alături de interpretul și prietenul meu Nicolae Turcu am  înregistrat și câteva colinde în cadrul unui proiect mai amplu de sprijinire a tinerilor ce bat la porțile afirmării. Totodată, lucrez și la un nou album de cântece populare pe care sper să-l pot lansa pe piață cât mai curând.
    Sunt convinsă că în contextul actual, când media promovează cu precădere cântecul comercial, este nevoie de eforturi susținute din partea celor care se încăpățânează să rămână fideli autenticului pentru ca noi, ca popor, să nu ne pierdem identitatea națională și peste ani să avem bucuria sufletească a faptului că am lăsat ceva în urma noastră.
Telefon :0757047253
Vizualizări 10201
Nota 4.42 din 12 voturi
Dă mai departe

Comentarii - Adaugă comentariu

  • jean.dupond1984@jmail.com
    bonjour comment allez vous
  • parau viorel
    esti tare cu rau ma dor ochi ma dor impreuna cu sotu tau
  • MIKELA
    neatza iubita iti doresc o zi de marti binecuvantata si plina de iubiri si ganduri buna alaturi de fam... ta si alaturi de cei dragi :* felicitari si mult succes incontinuare! pupik dulci :*
  • Lia
    Muzica e un dar de la Dumnezeu! Aşa cum zicea Platon: ” Muzica oferă un suflet universului,aripi minţii, zbor imaginaţiei şi viaţa oricui”.Important este să realizăm valoarea muzicii de calitate, căci viaţa fără muzică viaţa ar fi o greşeală mai ales atunci când ne naştem cu darul de a o auzi spre deosebire de cei a căror existenţă este condamnata liniştii eterne.