Scandal in muzica populara. Doi rapsozi se bat pe copy right-ul pentru 'Pusca si cureaua lata'

Celebra, deja, melodie populara "Pusca si cureaua lata provoaca dispute aprinse in lumea muzicii populare din Transilvania.
Notorietatea melodiei i se datoreaza cuplului Traian Ilea-Valeria Codorean, creditati ca fiind autorii acesteia. Sunt insa multe pareri contrarii. Paternitatea "Pustii si curelei late e revendicata, in primul rand, de rapsodul popular muresean Mircea Simionca, care a si inregistrat melodia, ca fiind proprietatea sa intelectuala, la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. "Eu am auzit melodia, pentru prima data, cantata de un instrumentist maramuresean, Marcel Seraz. Am preluat linia melodica, am adaptat versurile unui mai vechi cantec, de pe Valea Muresului Superior, si a iesit "Pusca si cureaua lata. Am cantat pentru prima data acest cantec la Etno TV, in 2005. De acolo l-a luat Traian Ilea. Doi ani mai tarziu, am lansat acest cantec si pe un album, insa cuplul Ilea-Codorean lansasera si ei melodia, cateva saptamani inaintea mea. Mi-au furat, practic, cantecul, si au devenit celebri gratie lui.Ovidiu Purdea-Somes confirma: "Textul cantecului e al lui Simionca. Versiunea rapsodului muresean e confirmata si de mai cunoscutul interpret Ovidiu Purdea-Somes.
Vizualizări 654
Nota 3.50 din 4 voturi
Dă mai departe

Comentarii - Adaugă comentariu

  • dani
    "SIMIONCA A DECLARAT CA PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI IN ZIARUL GARDIANUL CU CUVINTELE SALE „Eu am auzit melodia, pentru prima data, cântata de un instrumentist maramuresean, Marcel Seraz. Am preluat linia melodica, am adaptat versurile unui mai vechi cântec, de pe Valea Muresului Superior, si a iesit „Pusca si cureaua lata”. A PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI SI IL ASUMA CA FIIND AL LUI ACEST CANTEC CIRCULA LIBER SI FACE PARTE DIN PATRIMONIUL FOLCLORIC NATIONAL SI NU INTRA IN LEGEA DREPTULUI DE AUTOR"
  • claudiu
    ASTA A DECLARAT MIRCEA SIMIONCA CA A PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI "Eu am auzit melodia, pentru prima data, cantata de un instrumentist maramuresean, Marcel Seraz. Am preluat linia melodica, am adaptat versurile unui mai vechi cantec, de pe Valea Muresului Superior, si a iesit "Pusca si cureaua lata". SI IL ASUMA CA FIIND AL LUI, DECI A PLAGIAT UN CANTEC MAI VECHI CARE FACE PARTE DIN PATRIMONIUL FOLCLORIC NATIONAL SI NU INTRA IN LEGEA DREPTULUI DE AUTOR si tu mai PURDEA SOMES cum poti sa sustii asemenea aberatii DAR INTELEG PT UN PIC DE RECLAMA CE NU FAC COMUNISTII
";