Nicolae Furdui Iancu: "Apusenii sunt pasiunea mea"

Nicolae Furdui Iancu a cantat si va mai canta multa vreme romanilor din tara si de pe intreg mapamondul. Vocea artistului a incantat si incanta sufletele romanilor de pretutindeni.

Data nasterii: 27 octombrie 1955, Sohodol, Alba
Educatie: Institutul Pedagogic din Oradea
Starea civila: casatorit, o fata -Maria si un baiat -Tudor, ambii economisti


Nicolae Furdui Iancu si-a descoperit vocatia de mic. Cantand la serbarile scolare, invatatoarea si mai apoi profesorul de muzica i-au remarcat talentul, la fel ca si parintii, care l-au sfatuit sa urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e proba obligatorie.

"Am cantat in orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs - Festivalul Artei Studentesti. M-am calificat la faza pe tara si am luat locul intai. Era in anul 1979", rememoreaza artistul.

Descoperit de Gruia Stoia, lansat de Marioara Murarescu


Revenit la Alba Iulia, ca dascal, a facut parte din "Orchestra Sindicatului invatamant", unde a inceput sa se obisnuiasca cu scena si spectacolele, obtinand premii importante la Festivalul Cantarea Romaniei. Dupa cinci ani de munca si-a adunat repertoriul, iar in 1984 a participat la un concurs de folclor, la Drobeta Turnu Severin. Acolo l-a remarcat Gruia Stoia, care era redactor sef muzical la Radiodifuziunea Romana.

"Gruia Stoia m-a intrebat daca am repertoriu si mi-a propus sa fac niste inregistrari radio. Dupa inregistrari, m-a recomandat doamnei Marioara Murarescu, realizatoarea emisiunii Tezaur folcloric. Asa am avut prima aparitie la televiziune. Mai apoi, am fost invitat sa particip la concursul televiziunii romane Floarea din gradina. In momentul in care aveai acest trofeu erai recunoscut ca solist profesionist. Am luat trofeul, dupa care am inceput cariera artistica, pasiunea s-a transformat in profesie", povesteste artistul.


Are o turma de capre la Poiana Sohodolului

In scurt timp de la consacrare, Nicolae Furdui Iancu a infiintat Ansamblul "Craisorul Muntilor", care il insoteste in toate turneele. "Rar apar in compania altor orchestra", afirma marele solist. Cunoscut ca un artist cu fler, a avut o importanta contributie la lansarea pe scena muzicii populare a indragitilor solisti Ionut Fulea si Dinu Iancu Salajanu. "I-am ajutat si pentru ca pe mine, atunci cand ma pregateam si-mi doream sa fiu artist, nu m-a ajutat nimeni. si am cantat alaturi de nume mari ale scenei romanesti", afirma artistul.

Lasand deoparte impresionanta sa cariera, Nicolae Furdui Iancu spune ca se simte cel mai bine in mijlocul naturii, la munte, pe plaiurile natale. Tocmai de aceea m-am reintors in Poiana Sohodolului, satul natal. Am refacut casa bunicilor mei, am construit langa o casa de vacanta si am cumparat o turma de capre. Avem acolo ciobani, avem si o ciobanita, si administrator, care se ocupa de case in lipsa noastra", ne dezvaluie solistul.

Ce-i place: "Lasand deoparte muzica, ma simt foarte bine in mijlocul naturii. Sunt si un vanator pasionat, pot spune ca am adunat cam toate trofeele faunei autohtone, cu exceptia ursilor. La oameni apreciez corectitudinea si atat."


Ce nu-i place: "Ma supara minciuna, necinstea si perfidia. La fel ma deranjeaza incompetenta si delasarea. Nu-mi plac persoanele fara caracter. De fapt, toti oamenii au caracter, doar ca unii il au urat."

Copiii va calca pe urme ?
N.F.I.: "Maria si Tudor au participat alaturi de mine la emisiuni TV precum O vedeta populara, Tezaur folcloric sau Album National. Eu ii consider talentati, insa deocamdata au profesia lor. Cand le va veni vremea, o sa poata sa ajunga si ei solisti de muzica populara, dar trebuie sa aiba si sansa. Eu am avut sansa asta de a-mi exercita pasiunea ca profesie."

Cum va apreciaza romanii de peste hotare ?
N.F.I.: "Am constatat ca un roman plecat din tara apreciaza poate de zece ori mai mult cantecul popular romanesc decat cei din interiorul tarii. Nu spun ca in tara nu sunt apreciat, pentru ca in tara cant mai mult, dar in strainatate am avut foarte mult succes. Ceea ce le lipseste romanilor din strainatate este apropierea de tara, tocmai de aceea iubesc cantecul, portul si traditia romaneasca."

Vizualizări 813
Nota 4.00 din 3 voturi
Dă mai departe

Comentarii - Adaugă comentariu

  • Aramis
    Foarte frumos! Este frotae bine ca publici asemenea lucruri pe blog.Prin aceste posturi ai un blog deosebit.Iar daca nu postezi nici un articol in continuarea acestuia, o sa fi tras de urechi. Dar nu tare!Pentru ca ai sris ca nu ai mai fost ras de urechi de cativa ani, acum este momentul oportun. heheSucces!
";