Toni Iordache

Toni Iordache

La varsta de patru ani, Toni Iordache a invatat sa cante la tambal. Prietenul sau, trompetistul Costel Vasilescu, isi aduce aminte de prima lor intalnire: `L-am cunoscut pe Toni in 1954 intr-un sat din apropierea Bucurestiului. Toni canta acolo si toti ceilalti stateau impietriti in jurul lui, pentru ca melodia lui era innenbunitor de buna`.

Iordache era un muzician asa de talentat, incat curand a fost trimis in turnee prin mai multe tari europene, prin USA si Asia ca reprezentant al Republicii Socialiste Romania. Adesea, la intoarcerea acasa, mergea de pe aeroport direct la cate o nunta unde trebuia sa cante impreuna cu trupa sa.

La inceputul anilor 1970 a fost arestat pentru detinere ilegala a unor monede straine. S-a spus ca dorea sa-i cumpere sotiei o haina de blana cu banii pe care-i pusese de-o parte.

`Avem trei genii in Romania, Nicolae Ceausescu, Ilie Nastase si tambalistul Toni Iordache! Chiar vreti sa-l condamnati pentru cativa dolari?` - a spus liderul orchestrei - Florian Economu - la proces, incercand sa sensibilizeze judecatorul, dar nu a reusit sa-l scape de inchisoare.

Toni Iordache a devenit faimos in special pentru solo-urile sale complexe. Pentru el tehnica interpretarii la tambal nu era doar una a vitezei; sensibilitatea melodiilor sale, indemanarea, imaginatia si carisma sa l-au facut pe Iordache un adevarat maestru intre lautari.

Bolnav de diabet, tambalistul a murit in februarie 1988.

Dan Armeanca, denumit de Asphalt-Tango tatal lautarilor din Romania - despre Toni Iordache: `Toni a fost un geniu al tambalului, unul ca el nu se naste de doua ori. El a respectat traditia, dar a stiut sa introduca in sound-ul sau si elemente de jazz. Ne-a dat curaj noua, tinerilor muzicieni, prin indrazneala muzicii lui`.
Vizualizări 775
Nota 3.63 din 8 voturi
Dă mai departe

Comentarii - Adaugă comentariu